Menü Simge

YEME BOZUKLUKLARI

Anorexia Nervosa:Bireylerin bedenlerinde kendi baskıları ile oluşturdukları beslenme bozukluğudur. Anoreksiya duygudurum bozukluklarından köken alan ve yaşamı tehdit edecek düzeyde bulgular verebilen bir hastalıktır. Anoreksiyalı hastalar sürekli aç olduklarını inkar eder ve besinlere karşı takıntılar geliştiriler. Genellikle hastalar ideal beden ağırlıklarından %15 daha az kilodadır ve buna rağmen kilo korumayı bile reddederler.

Bulimia Nervosa: Bulimia nevroza da tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabilir. Blumik hastalar çok kısa zamanda aşırı miktarda tıkınırcasına besin tüketir ve en kısa zamanda kusarak veya lavman yaparak veya laksatif ilaçlar kullanarak bu besinleri bedenlerinden çıkarmak isterler. En tipik bulgusu yüksek porsiyonlar tüketip kusmaktır.

Binge Eating: Kontrolsüzce ve çok yüksek miktarda besin tüketimleriyle karakterize bşr sağlık problemidir. Hastalar aç olsalarda olmasalar da rahatsız edecek miktarlarda yiyecek yerler. Binge eaters aşırı yedikleri miktarlardan sıkıntı duymakla birlikte genelde haftada 1-2 kere kusarlar.

Bu hastalıkların tedavisinde ilk basamak varsa hipoglisemi, elektrolit yetersizlikleri, ve sıvı kaybını telafi ederek kardiyovasküler fonksiyonları stabil tutmaktır. İkinci aşamada besin öğesi yetersizliklerini telafi etmeyi, üçüncü aşamada hastanın vücut ağırlığına müdahale etmeyi planlarız.