Menü Simge

KİLO VERME -ZAYIFLAMA

Obezite dünyayı tehdit eden bir sağlık problemidir. Tedavisinde;

* Çok düşük enerjili diyetler

* Düşük yağ içeren diyetler

* Düşük karbonhidrat içeren diyetler

* Proteinden zengin diyetler

* Akdeniz Diyeti

* Porsiyon kontrollü ve enerjisi belirlenmiş bir beslenme programı eşliğinde davranış değişikliği

* İlaç tedavisi

* Cerrahi yöntemle uygulanabilir.

Yukarıdaki yöntemler içinde en belirgin kilo kaybı sağlayan yöntem cerrahidir. Bu yöntemde hasta seçimi çok önemlidir. Hasta yöntem için uygun değilse sonuçlar başarısız olabileceği gibi yaşam kayıpları da söz konusu olabilir. Bunun dışında en etkili yöntem porsiyon kontrollü ve enerjisi belirlenmiş bir beslenme programı eşliğinde davranış değişikliği oluşturmaktır.

Diyetisyenle görüşmenin avantajları nelerdir ve kişiye özel menüler nasıl hazırlanır?

Porsiyon kontrollü ve enerjisi belirlenmiş bir beslenme programı eşliğinde davranış değişikliği oluşturmak için bir diyetisyenle çalışmak gerekir.

Bir diyetisyenle birlikte çalışırken programa başlamadan önce vücut yağ ölçümünüz yapılır ve 3, 5 veya 7 gün boyunca yediğiniz her besinin kaydını tutarak diyet görüşmesine başlanır. Burada amaç sizin tükettiğiniz besinlerden gelen enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral değerlerini hesapladıktan sonra, bir haftalık sürede vücut analizinizde olan değişikliklerle karşılaştırma yaparak kaç kalorilik bir beslenme programı ile devam edileceğini karar vermektedir.

Beslenme programına alışkanlıklarımız ve değiştireceğimiz davranışlara dikkat edilerek karar verilir. Ve örnek menüler oluşturularak uygulamaya başlanır. Aralıkları danışan ve diyetisyenin ortak kararı ile belirlenen görüşmelerde;

* En sıklıkla yemek yenen mekanlarda menüden seçilebilecek yemekler belirlenir

* Günlük hayatta hazırlanabilecek kolay taşınabilir öğünler oluşturulur

* Evde yemek pişirirken dikkat edilmesi gereken temel prensipler anlatılır

* Yemek yenen alanlar ve bu esnadaki duygu ve düşünceler konuşulur.

* Her görüşmede değiştirilmesi gereken davranışların nasıl yerleştiği konuşularak çeşitli yöntemlerle bu kalıplar değiştirilmeye çalışılır.

Her danışan ile kilo verme süreci bittikten sonra mutlaka kilo koruma hakkında dikkatli bir çalışma içinde olmak gerekir.